intertrigo
Intertrigo (smetten)
Wat is intertrigo?
Smetplekken is een algemene term voor exceem dat zich bevindt in de lichaamsplooien, zoals: oksels, vliezen, etc. Er ontstaat een lichte jeuk. Wanneer er een bacteriële infectie bij komt, zien we pusvorming en korstjes.
De oorzaak:
Er zijn een aantal factoren die de kans op smetplekken doen toenemen: overgewicht, warmte, overmatig zweten, wrijving en onbeheersende urine. Smetplekken komen vooral voor bij mensen met overgewicht, patiënten met diabetes en patiënten die langdurig bedlegerig zijn. Ook bij jonge baby’s komt dit regelmatig voor. Bij hen wordt dit verschijnsel ‘luierexceem’ genoemd.
Gevolg
Intertrogo is, ook in het hoogste stadium, niet ernstig. Met goede verzorging en eenvoudige behandeling zijn de smetplekken goed te verhelpen. Hierbij willen wij je graag helpen!
Hoe begeleid ik als MZ-er bij:
Sociale klachten
Door de schaamte kan het je sociale omgang belasten. Wanneer je dit bijvoorbeeld bij je lies hebt, kan het erg vervelend zijn om daar te moeten krabben. Ook kan het zijn, dat wanneer je écht veel jeuk en pijn hebt, je niet goed meer kunt functioneren. Als MZ-er is het belangrijk om de sociale omgang met anderen te stimuleren. We moeten je doen inzien dat je niet de enige bent en dat je nog steeds waardevol bent. Dit kan door meer tijd en persoonlijk contact te maken met je. Tijdens dat gesprek kunnen we samen kijken naar wat er nog wel positief is en waar je nog voldoening uit kunt halen.
Lichamelijke klachten
Intertrigo begint vaak met een roodkleurige, iets nattende plek. Deze plek jeukt meestal, maar kan ook heel pijnlijk zijn als er kloofjes ontstaan. Wanneer er daarna schilfering aan de randen van de plek ontstaan, gecombineerd met bultjes en puistjes, is er sprake van een superinfectie met candida gisten. Wij, als MZ-ers, moeten de wond verzorgen naar aanleiding van de graad van de wond. Wanneer wij merken dat er een wond erg aan het irriteren is, raden we je aan om een lauw badje (zonder zeep) te nemen en na het badderen de huidplooien zorgvuldig te drogen, door de huidplooien zachtjes droog te deppen (niet wrijven) met een schone katoenen doek. Dat geeft verlichting. Daarna is het belangrijk om de huiplooien in te smeren met een product wat daarvoor geschikt is.
Psychische klachten
Van smetplekken kun je behoorlijk onzeker worden. De kans is groot dat wanneer het erg wordt, je niet zo snel bepaalde lichaamsdelen durft te laten zien. Ook al is het zo dat iedereen het kan krijgen, toch kun je je er niet prettig onder voelen. Hierbij kunnen wij, als MZ-ers een gesprek met je aangaan en dan kunnen we samen kijken naar wat er aan de hand is en hoe we het probleem kunnen oplossen, op een naar jou gewenste manier.